Lambertus

[ENG] Lambert was consecrated bishop of Maastricht in 670, after his uncle Bishop Theodardus was murdered. Around the turn of the century Lambert was in turn killed, possibly in revenge for yet another murder in the family. Two centuries later, Bishop Stephanus of Liège set the account to music.

[FR] Lambert devint évêque de Malines en 670, après l’assassinat de son oncle, l’évêque Theodard. Au début du VIIe siècle, Lambert fut assassiné à son tour, probablement en guise de représailles à un autre meurtre commis dans la famille. Deux siècles plus tard, l’évêque de Liège Etienne conta son histoire en musique.

[NL] Lambertus werd in het jaar 670 bisschop van Maastricht, na de moord op zijn oom, bisschop Theodardus. Rond de eeuwwisseling werd Lambertus ook vermoord, mogelijk als weerwraak voor een andere moord in de familie. Twee eeuwen later zette de Luikse bisschop Stephanus het verhaal op muziek.

€15/CD FREE SHIPPING SEND MAIL TO LEBRICOLEUR[at]TELENET.BE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s